PORTAALKRAAN 4X350t

assemblage van jackets 

 

Voor een assemblagewerf voor de fabricage en samenbouw van jackets voor offshore windmolenparken, hebben we een portaalkraan ontwikkeld met een hefvermogen van 4x350 t en een hefhoogte van 100 m. Het ontwerp voldoet aan de vereiste normen en specifieke omgevingsvariabelen ter plaatse.

Om de totale belasting op de fundering en met name het traject boven water minimaal te houden is gekozen voor een redelijk open constructie. Dit levert een complexere bouwvorm op, maar reduceert de effecten van windbelasting tijdens stormcondities.

De kraan rust op wielsets met in totaal 64 wielen met een vierlaags scharnierende ophanging, en is voorzien van een hydraulisch stormanker.

Aan de hand van onze primaire berekeningen is het ontwerp van de fundering uitgevoerd door de opdrachtgever en is aangevangen met de bouw van de rails en uitbouw boven water.

Om de doorlooptijd te verkorten is al in een vroeg stadium overleg met staalbouwer en subcontractors/leveranciers geweest om eventueel bestelling van “long lead items” reeds in gang te zetten.

Direct nadat hoofdconstructies uitgewerkt waren zijn deze in productie genomen, dit in goede samenspraak met de staalbouwer. Specifieke details, zoals trappen en bordessen, maar ook fundaties van lieren en haspels, zijn door ons in principe ontworpen en door de staalbouwer verder geïmplementeerd.


Naast de primaire constructies hebben we tal van secundaire constructies ontworpen die het opereren van de kraan of onderhoud daaraan mogelijk maken of vereenvoudigen.

Hierbij kan gedacht worden aan pennentrekkers, jacking systemen voor onderhoud aan de wielsets, tijdelijke toegangen en bordessen, hulphijssystemen voor uitwisseling van aandrijving en wielen in de trolleys, etc.

Het ontwerp van de liggers en poten is bijvoorbeeld geoptimaliseerd voor de mogelijkheden tijdens installatie van de kraan op locatie.